Isı eşanjörleri hijyenik prosesteki en önemli
ekipmanlardandır. Sterilize edilmiş ürünler ortam sıcaklıklarında uzun sure
saklanabilirler. Birçok üretici ürünlerini sterilize etmek, uzak mesafelere
dağıtımını yapmak ve hijyenik gıda sektöründe yeni pazarlar bulabilmek için bu
sistemi kullanmaktadır.
Isı değiştiricilerin üretici, bayi ve müşteri için birçok
avantajları vardır. Isı değiştiriciler, günümüzde en yaygın, az maliyetli
doğrudan soğutma ve ısıtma yöntemi olarak bilinmektedir. Süt, meyve suyu,
yumurta, bal işleme gibi gıda sektöründe sıvı ürünler ile çalışan şirketler
proseslerinde
kontaminasyon risklerini minimuma indirmeye çalışmaktadır.
Örneğin; ısıtma ve soğutma süt ürünlerinin işlenmesi konusunda en önemli
işlemlerdir. Süt endüstrisinde süt mandıraya vardıktan sonra en kısa zamanda
ısıl işlem uygulanmalıdır.